Aquatherapie

In de aquatrainer kan uw paard op een gecontroleerde manier in een veilige omgeving revalideren van een beenblessure of een rugprobleem.

DE WERKING

Het voordeel van de Aquatherapie is dat het paard gestimuleerd wordt op een juiste manier benen, rug en bekken te bewegen. Het lopen tegen de weerstand van het water kost veel spierkracht, de opwaartse druk bij hoger water maakt het mogelijk om looptraining te doen zonder dat het hele gewicht van het paard op de pezen, banden en gewrichten rust, en bij lagere waterstanden wordt het paard gestimuleerd om over het water heen te stappen waardoor een groter beweging wordt gevraagd.
De intensiteit van de training kan lichter of zwaarder worden door aanpassing van de hoogte van het waterniveau, de trainingsduur en de snelheid van de loopband. Op deze manier wordt het paard begeleid naar het moment dat hij weer voldoende hersteld is om met de normale training te starten.
Het revalidatieschema wordt op verwijzing van, of in samenwerking met uw dierenarts opgesteld en door dierenfysiotherapeuten uitgevoerd.

INDICATIES

De aquatrainer is uitermate geschikt voor sportpaarden die vanwege een blessure enkele weken tot maanden niet gereden mogen worden en moeilijk aan de hand te revalideren zijn.
Ook kan de aquatrainer worden ingezet als aanvulling of ondersteuning van dagelijkse training van gezonde sportpaarden en tijdens uw vakantieperiode als het lastig is om vervangende verzorgers of ruiters te vinden.

Indicaties:
- Pees- en bandblessures van de benen
- Diverse gewrichtsaandoeningen van de benen
- Rugblessures

Uw paard kan, afhankelijk van het soort blessure ook aanvullend in de stapmolen, droge band evt. met hellingshoek (bergopwaarts), aan de longe of onder het zadel beweging krijgen. Fysiotherapie is bij de revalidatie inbegrepen.